7828 poze   200044 vizite
Albume
0 CONTACT   CUPE SI DIPLOME1 RASE DE GAINI   COMBATANTE INDIENE      TALIE MARE      TALIE PITICA   ORPINGTON      2011 MATURE      2011 TINERET2 RASE DE IEPURI   BERBEC GERMAN vandut   CUSTI IEPURI DE VÂNZARE      CUTIE PT TATUAT      CUTII TRANSPORT DE VANZARE      MODUL 4 BOXE SI 2 BOXE      MODUL 6 BOXE      MODUL 8 BOXE   NEOZEELANDEZ ALB   URIAS G ALB   URIAS G ALBASTRU   URIAS G GRI   URIAS G GRI TINERET   WIENEZ ALB2016   AGRA 20163 EXPOZITII   2012      2012 AGRARIA      2012 CLUJ      2012 LUDUS   2013      2013 AGRARIA   2014      EXPO CLUJ 2014      EXPO LUDUS 2014      EXPO SOMES DEJ 2014      EXPO SUCEAVA 2014   2015      CUPA ARDEALUL      EXPO AGRA 2015      EXPO CLUJ 2015      EXPO CLUJ DEC 2015      EXPO GHERLA 2015      NAPOCA DEC 2015ADAPATORI IEPURIANOMALIE GRAVA PROGNATISMARBITRAJ EXPO NAPOCA DEC 2015BAILE FIGA AUGUST 2012BAILE GEOAGIU IULIE 2012BOA CONSTRICTORCAMPIONII MEICIOBANESC CAUCAZIAN   CATZELUL MEU      CATEI ROTTWEILER DE VANZARECONFECTIONEZ CUTII TRANSPORTCUSCA MOBILA DE VANZARECUTII PENTRU TRANSPORTDOI PRIETENIDrumetie Cheile Turzii 1 MAI 2010EXPO AGRARIA 2011   Utilaje si produse Agraria MAI 2011EXPO EUROPEANA 2012 LEIPZIG   ACHIZITII EXPO EUROPEANA   iepuri Leipzig dec 2012   pasari Leipzig dec 2012EXPO LUDUS 2013   IEPURI EXPO LUDUS 2013   PASARI EXPO LUDUS 2013   PORUMBEI EXPO LUDUS 2013EXPO NATIONALA BREAZA 2010EXPO NATIONALA CLUJ 2013   IEPURI EXPO CLUJ 2013   PASARI EXPO CLUJ 2013EXPO NATIONALA CRAIOVA 2013   IEPURI EXPO CRAIOVA 2013EXPO NATIONALA DABAS UNGARIA 2011EXPO NATIONALA DABAS UNGARIA 2012   ACHIZITIE EXPO DABAS UNGARIAEXPO NATIONALA SIGHISOARA 2012EXPO SATU-MARE 2013   IEPURI SATU-MARE 2013   PASARI SATU-MARE 2013   PORUMBEI SATU-MARE 2013EXPOZITIE CLUJ 4-6 FEB 2011FAZAN   ACHIZITIE 2014FEMELA K 54 CU PUIIFEMELA RO 1 CU PUIIFEMELA RO 2FEMELA RO 57 CU PUIIFEMELE MATCA 2014FEMELE REPRODUCTIE 2011FLUTURE GERMAN VANDUTFURAJE PREMIUM PT IEPURIGAINI DE RASA   DE VANZARE PROMO 2013   DE VANZARE PROMO 2014   DE VANZARE PROMO 2015   DE VANZARE PROMO 2016   DE VANZARE PROMO 2017IEPURAS DE CATIFEA CASTOR REXLOCUL MEU DE MUNCAMASCUL ALB MAHRINGERRMASCUL BERBEC GERMANMASCUL URIAS ALB BV 71MASCUL URIAS GRI RO 29MASCULI REPRODUCTIE 2011MASCULI REPRODUCTIE 2014MASCULI REPRODUCTIE 2015MATCA 2012MODUL 3 BOXE SI 2 BOXENOI MEMBRII IN GRADINAPASTEURELOZAPELERINAJ IN ISRAELPRIMII PUI FLUTURE GERMANPRIMII PUI URIAS ALB 2011PRIMII PUI URIAS GRI 2011PRIMII PUI WIENEZ ALB 2013PUI WIENEZ ALBRASA NOUA creata in bucatarieRATE LESESTIREZULTATE EXPO NATIONALA LUGOJREZUMAT BOLI IEPURITABLOU FACUT DE MINETARANTULATINERET COMBATANTE INDIENE 2011TINERET FLUTURE GERMANTINERET NEO ALB 2015TINERET U G ALB 2015TINERET U G ALBASTRU 2015TINERET URIAS ALBASTRU 2012TINERET URIAS GRI 2011TINERET URIAS 2016TINERET URIAS ALB 2011TINERET URIAS ALB 2013   ACHIZITIE 2013TINERET URIAS ALBASTRU 2013   ACHIZITII 2013TINERET URIAS GRI 2012TINERET URIAS GRI 2014TINERET WIENEZ ALB 2015URIASI IN 4 CULORIURIASI IN 3 CULORI

membru din 24 martie 2009

REZUMAT BOLI IEPURI

PRINCIPALELE BOLI CU CARE SE CONFRUNTA IEPURII

DIAREEA
Diareea este o inflamare a intestinelor, avand cauze extrem de variate. In intestinul iepurilor exista un ecosistem extrem de fragil, format dintr-o flora microbiana buna rezidenta permanent la acest nivel si o alta flora formata din elemente de natura patogena compusa din virusi, bacterii sau paraziti.
Actiunea acestor elemente patogene la nivelul mucoasei este temperata de sistemul de aparare local. Cand mecanismele locale defensive se dezechilibreaza, fie din cauza maririi actiunii elementelor patogene de natura bacteriana, virala ori parazitara, fie din cauza actiunii unor factori exteriori ( de exemplu alimente alterate) se instaleaza o inflamatie la nivelul intestinului care se exprima clinic prin diaree.
Diareea afecteaza toate rasele de iepuri si toate categoriile de varsta, in toate anotimpurile .
Toamna e un anotimp cu anumite particularitati si predispune iepurii de rasa la contractarea unor forme de diaree, unele chiar foarte grave.
In acest anotimp se fac simtite fluctuatii mari de temperatura, zilele incep a fi tot mai reci, iar frigul, mai ales frigul umed, este un factor decisiv pentru instalarea diareelor prin faptul ca obliga organismul sa se adapteze, acest efort de adaptare influentand sistemul circulator, nervos, endocrin, favorizand patrunderea si instalarea unor germeni infectiosi la nivelul mucoasei intestinale.
Alti factori favorizatori sunt furajele intarite, iar toamna este bogata in astfel de furaje (de exemplu : fanuri invechite). Toamnele ploioase predispun de asemenea furajele la mucegaire, iar mucegaiurile sunt, de asemenea, factori care provoaca enteritele grave.
O alta cauza care poate determina aparitia diareei este si apa inghetata de pe timpul iernii, in acele adaposturi aflate in aer liber. In lipsa apei proaspete, iepurele va linge gheata formata in adapatoare, iar temperatura scazuta a acesteia va deregla echilibrul intestinal, in final provocand diaree.
Primele simptome ale diareei la iepuri nu sunt greu de observat. Fecalele au consistenta diferita, de la moale la lichida, au un miros puternic, iar culoarea difera in functie de bacilul contractat si de cat de avansata este boala. Animalele nu consuma furaje, nu au pofta de mancare si sunt deshidratate ( din cauza deselor descarcari diareice) . Uneori apare si febra, alteori nu . Frecvent, diareea este insotita si de balonari mortale. Diareea este mai usor de prevenit decat de combatut, fiind o boala grava.
In tratarea diareei am folosit cu succes frunzele de salcam,paiele de grau sau de ovasz. Frunzele de salcam le ofer iepurilor chiar si verzi, iar pentru sezonul rece adun astfel de frunze. Tot pentru traterea diareei fac un ceai (infuzie) de frunze de salcam. Las la racit aceasta infuzie si o ofer iepurilor inlocuind apa de baut cateva zile cu aceasta infuzie.

PASTEURELOZA

Aparitia bolii depinde de mai multi factori incluzand specia, varsta, virulenta germenului, infectiile recurente, conditiile de mediu. De cele mai multe ori semnele predominante sunt cele respiratorii: tuse, stranut, raluri, lacrimare, sinuzita si depresie De obicei sunt afectate animalele tinere, dar poate afecta si animalele adulte. Agentul cauzal cel mai frecvent este virusul Pasteurella Multocida care actioneaza pe fondul unor factori favorizanti: frigul, supraaglomerarea sau alimentatia deficitara. Pasteureloza este una dintre cele mai pagubitoare boli .
Clinic, evolueaza sub forma supraacuta, acuta si cronica.
In forma supraacuta apare brusc hipertermia (42 grade Celsius.
In forma acuta, pe langa semnele descrise mai sus apar si tulburari respiratorii: dispnee, jetaj, stranut, raluri si matitate pulmonara. Animalele mor de obicei in 4 / 9 zile.
Forma cronica apare de obicei la adulti. Se caracterizeaza prin febra moderata si semne in functie de localizare. In localizarea nazala apare prurit nazal, stranut, jetaj bilateral purulent, dispnee si conjunctivite mucopurulente si cheratite, uneori pleuropneumonie. Boala se poate exprima si prin formare de abcese reci solitare sau multiple de marimi diferite cu localizare subcutanata, intermusculara, in ganglioni etc. care prin deschidere lasa sa se scurga un puroi albicios cremos. Aceasta forma are evolutie lenta, chiar luni de zile, timp in care animalele slabesc si mor prin epuizare. Pasteureloza este un flagel care ataca toate organele animalului bolnav.

SINDROMUL HEMORAGIC

Este o boala infectioasa virala, cu evolutie supraacuta si acuta, caracterizata prin febra, sindrom hemoragic, morbiditate si mortalitate ridicate. Aceasta boala este extrem de contagioasa, existand riscul ca in 24 de ore intregul efectiv din crescatorie sa fie contaminat .
Perioada de incubatie este foarte scurta, de 48-72 de ore. Boala se manifesta prin tulburari generale grave, abatere, febra, jetaj spumos hemoragic, cianoza mucoaselor, diaree, hematurie, convulsii, iar in final, caderi in decubit si moarte in circa 24 de ore. La boala sunt receptivi iepurii de casa, mai ales cu varste de peste 2 luni .
Sursele de infectie sunt reprezentate de iepurii bolnavi, de cei cu forme subclinice, de cei purtatori de virus. Virusul este transmis prin furaje, apa, diferite obiecte, mijloace de transport, personal, rozatoare, insecte etc. si patrunde in organism pe cale bucala, pe calea cutanata sau a mucoaselor si pe cale respiratorie.
Ca si in cazul mixomatozei, singura metoda de protectie este prevenirea imbolnavirii iepurilor prin vaccinare. De asemenea vacinurile existente in comert sunt monovalente sau bivalente .

VIRUSUL MYXOMA(MIXOMATOZA)

Boala este cauzata de virusul Myxoma, un virus care apartine aceleiasi familii ca si virusul ce produce variola. Virusul se raspandeste prin contact direct (mucoasa, piele , cale digestiva) cat si indirect prin intepaturile insectelor hematofage tantar, muste s.a.). Primele simptome apar la 4 - 5 zile dupa ce iepurele a fost infectat. Acestea sunt febra, rinita , aparitia MIXOAMELOR (umflaturi in primul rand in zona genitala si apoi in zona capului ( urechi,bot, pleoape), urmatoarea zona afectata sunt ochii (conjuctivita seroasa). Mixoamele cresc rapid in volum devenind moi, friabile si rupandu-se usor, lasand in urma lor suprafete sangerande. Iepurii slabesc brusc, desi apetitul le ramane neschimbat pana in ultimele zile de viata, din cercetari s-a constatat ca abia in ultimele 2 saptamani de viata iepurele isi pierde pofta de mancare. In faza cronica a bolii apar tumori dupa 10-15 zile de la infectarea cu virusul. Aceste excrescente apar la nivelul labelor, urechilor, si al nasului. Uneori excrescentele se resorb lasand doar niste urme care dispar si ele cu timpul. Mortalitatea in forma cronica a Mixomatozei este de 95 - 100 % iar media de viata din momentul infectarii cu virusul este de7-14 de zile.

Pentru ca nu exista un tratament propriu-zis pentru Mixomatoza ,ca si pentru celelalte boli virale, vaccinarea este obligatorie (va fi administrat subcutanat un vaccin heterolog). Animalele dobandesc imunitatea la 7-10 zile dupa administrare, pentru o perioada de 6 luni.

COCCIDIOZA

Clinic, coccidiozele evolueaza sub trei forme : intestinala, hepatica si otorinofaringiana. Aproape ca nu exista iepure care sa nu aiba oochisti. Un iepure poate trai sanatos toata viata lui, fara ca boala sa apara (desi agentul etiologic exista in corpul sau). Coccidiozele izbucnesc in randul efectivelor in urmatoarele situatii;
- suprapopulare in crescatorii;
- asternut umed
- lipsa ventilatiei in adaposturile inchise;
- hranirea necorespunzatoare, deficitara;
- zgomote puternice;
- microclimat necorespunzator (curenti de aer, stagnarea dejectiilor si temperaturi de peste 22 grade in adapost).
Factorii de mai sus sunt agresivi si determina o slabire a reactivitatii generale , ceea ce conduce la o inmultire masiva a coccidiilor din organismul animalului. Odata aparuta boala , aceasta trece de la un animal la altul prin oochistii din excremente acestia infestand furajele si apa de baut .
Boala apare de obicei la tinereul cunicul dupa intarcare cind imunitatea este scazuta si este consecinta unei infestari interne masive cu oochisti. Simptome : In forma supraacuta fecalele devin lichide, cu aspect mucos si sunt eliminate mai frecvent. Abdomenul este permanent balonat si (din pricina diareei) iepurii slabesc foarte repede. Moartea survine dupa 9-10 zile de la infestare. In forma acuta exista aceleasi simptome, dar mai atenuate. Boala evolueaza mai lent (14-15 zile). Spre sfarsitul evolutiei iepurii prezinta tulburari nervoase. Acestea sunt pricinuite de prezenta toxinelor in organism. Forma cronica apare numai la iepurii mai in varsta de 4 luni si este mai putin grava. Se manifesta prin urinari frecvente, o usoara diaree si uneori chiar constipatie. La aceasta forma animalele se pot vindeca spontan.
Totusi, coccidioza poate apare si la animalele mature, spre exemplu la iepuroaicele gestante sau cu pui, al caror organism este slabit.
Pentru tratarea coccidiozei recomand un tratament preventiv cu produsul ESB 3 sau oricare produs similar care poate fi cumparat de la farmacia veterinara. Tratamentul se va efectua pana la varsta de 4 luni a iepurilor, si va fi insotit obligatoriu de Vitamina K3.



Albumul selectat nu contine nici o poza.







Comentarii album • 6
Nicuposa 12 martie 2017  
Rog cine mă poate ajuta în legătură cu o problema apărută în ultima perioadă la iepurași mei.Am pățit până acum la câteva exemplare să se schimbe mirosul la urina stau supărați și nu mănâncă o perioada destul de lungă.Tratamentul pe care le-am aplicat a fost erofloxacina injectabila și unul și-a revenit acum a apărut la încă unul și am folosit același tratament dar încă nu și-a revenit și este de o perioada buna.Ce poate fi rog un răspuns va mulțumesc
Raportează
supapeiepuri 4 iulie 2013  
Reduce munca creste nivelu de sanatate
supapeiepuri.sunphoto.ro/ADAPATORI_IEPURI
Raportează
euromustang 9 februarie 2013  
Buna ziua tuturor crescatorilor de iepuri .
Euro Mustang avand in promovare produsele ca atare pe tot teritoriul romaniei , va face o promotie la pret de depozit la toata gama de produse .
Mai multe informatii telefonic sau pe e-mail.
In speranta unei colaborari , indiferent unde in Romania , va dorim o zi buna.
Raportează
anonim
ady 26 octombrie 2012  
este un virus si nu stiu cu ce se trateaza iepurii,seara sunt vioi si se simt ine iar pana dimineata ii gasesti morti am patit acum cateva zile miau murit 20 de iepuri urias gri german si nu stiu ce sa le dau preventiv sa scape...ma poate ajuta cineva? daca stie cineva rog sa lase un raspuns!!!
Raportează
anonim
Ion 27 noiembrie 2011  
Trebie de spus că coccidioza poate fi prevenită administrînd cocciprim conform instrucţiunii
Raportează
gumi 5 martie 2011  
dar ce boala este cand are coaje in urechi??si i se umfla capul,si miroase urat, arata verde scurgerea din urechi!asa am avut anul trcut si nu-lam observ si la urma a murit!cu regret !!!!
Raportează
Trimite mesaj Înapoi Nu poți trimite un mesaj fără conținut! Nu este permisă folosirea de cod HTML in mesaje. Mesajul nu a fost trimis din motive de securitate. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.ro Mesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.ro Mesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Ati trimis prea multe mesaje in ultimul timp. A apărut o eroare în timpul trimiterii mesajului. Vă rog încercați din nou. Mesajul a fost trimis.